Jesteś tutaj: Home » AKTUALNOŚCI » Wiadomości z Ukrainy » Polityka » Witalij Kliczko zrezygnował z walki o stanowisko mera Kijowa i będzie kandydować w Prezydenty

Zdjęcie pobrane z svobodanews.ruTaką decyzję znany bokser i polityk ogłosił po spotkaniu z biznesmenem Wiktorem Pinczukiem. Pinczuk radzi „rozkręcać” Kliczko jak narodowego lidera i lidera ogólnoukraińskiej partii. „Udział w lokalnych wyborach może przeszkodzić Witaliju w ogólnonarodowej kampanii, jak technicznie, tak i imidżowo”, – wyjaśnili w zarządzie partie. Wiktor Pinczuk zaproponował swoją koncepcję pracy z mediami i swoją ekipę technologów.

Oprócz tego, przyczyną decyzji Witalija Kliczko skoncentrować się na ogólnonarodowej kampanii stały się ostatnie badania socjologiczne. Badania socjologicznej grupy «Rejtyng» wykazały, że ranking Kliczko w drugim turze wyborów prezydenckich równa się rankingowi Wiktora Janukowycza (badanie rankingów w parze Janukowicz-Kliczko zostało przeprowadzone po raz pierwszy).