Jesteś tutaj: Home » Z życia Kościoła Katolickiego » Artykuły/Статті » ДОПОМОГА ХРИСТИЯНСЬКІЙ РОДИНІ

ДОПОМОГА ХРИСТИЯНСЬКІЙ РОДИНІ

ДОПОМОГА ХРИСТИЯНСЬКІЙ РОДИНІ

для

СПІЛЬНОЇ МОЛИТВИ та ПЕРЕКАЗУВАННЯ ВІРИ ДІТЯМ

Сучасна католицька родина потребує серйозної формації задля спільної молитви та переказування віри своїм дітям. Батьки-католики мають шанс збудувати власну родинну спільноту, маючи за взірець Святу Родину з Назарету, та оберегти її перед прогресуючою лаїцизацією. Не де-небудь, а саме в родині діти мають ставати зрілими у вірі, зростаючи в смиренні, простоті, прославленні Бога та послуху Церкві. Це – основна місія християнської родини в світі. Саме батьки є тими, хто, як сказано в «Катехізисі Католицької Церкви», п. 2225, «прийняли відповідальність і привілей у євангелізації своїх дітей».

Після того, як Бог явився Своєму народові на горі Синай як єдиний Бог-Сущий і наказав любові любити Його “усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю ”, Він також додає: „І будуть ці слова [тобто 10 Заповідей], що Я сьогодні наказую, на серці твоїм. І пильно навчиш цього синів своїх, і будеш говорити про них, як сидітимеш удома, і як ходитимеш дорогою, і коли ти лежатимеш, і коли ти вставатимеш. ” (Втор 6, 6-7). Оця Божа Заповідь була дана батькам і не може бути передоручена нікому іншому. Саме батьки повинні РОЗПОВІДАТИ ДІТЯМ ПРО ЛЮБОВ, яку явив їм Бог.

Для перших християн ПЕРЕКАЗУВАННЯ ВІРИ ДІТЯМ ЧЕРЕЗ СВЯТІ ПИСАННЯ, що виповнилися в Ісусі Христі, завжди було першочерговою місією. Свідчення про це ми можемо знайти в Другому листі апостола Павла до Тимотея: А ти в тім пробувай, чого тебе навчено [від матері Євникії та бабуні Лоіди], і що тобі звірено, відаючи тих, від кого навчився був ти. І ти знаєш з дитинства святе Писання ” (2 Тим 3, 14-15а).

ХРИСТИЯНСЬКА РОДИНА, як відомо, має ТРИ ВІВТАРІ:

першим вівтарем є СТІЛ СВЯТОЇ ЄВХАРИСТІЇ, на якому Христос віддає Своє життя задля нашого спасіння; другим вівтарем є ПОДРУЖНЄ ЛОЖЕ, де здійснюється Таїнство шлюбу й передається життя новим дітям Божим, і до цього подружнього ложа належить ставитися з великою пошаною; третім вівтарем є РОДИННИЙ СТІЛ, за яким члени родини разом споживають їжу, благословляючи Господа за всі Його дари. Навколо цього столу здійснюється ДОМАШНЯ ЛІТУРГІЯ, під час якої дітям переказується віра. Таку Літургію зазвичай батьки правлять у День Господній.

Сьогодні більш, ніж будь-коли, в дієцезіях і парафіях треба навчати подружні пари переказувати віру дітям через родинні богослужіння, тобто через ДОМАШНЮ ЛІТУРГІЮ.

  1. ПІД ЧАС ЦІЄЇ ЛІТУРГІЇ БАТЬКИ:

a) накривають стіл білою скатертиною, запалюють свічку, яка символізує присутнього в родині Воскреслого Ісуса Христа, закликаючи Святого Духа після хвилини тиші (літургійне служіння очолює батько, якщо його немає — мати);

b) потім усі займають місце за столом і кожен відкриває свою Біблію на вказаному місці; одна людина головно читає вибраний ПСАЛОМ, а потім, після хвилини тиші, настає ділення почутим Божим Словом наступним чином: кожен голосно читає один або кілька віршів цього Псалма, через який Бог промовляє до нього в особливий спосіб;

c) потім хтось із батьків голосно читає вибраний фрагмент ЄВАНГЕЛІЯ й ставить перед усіма наступне питання: “Що саме Бог каже тобі в цьому Слові? Яке відношення це Слово має до твого життя?” (необхідно достосувати Боже Слово з Євангелія до конкретної ситуації, в якій знаходяться члени родини). Всі зобов’язані відповісти на це питання;

d) під кінець зустрічі з Божим Словом батько й мати КОРОТКО КОМЕНТУЮТЬ БОЖЕ СЛОВО дітям, виходячи з власного досвіду (у цьому випадку рекомендується послуговуватися КОМЕНТАРЯМИ до Євангелія в сучасному перекладі).

  1. Після цього батько й мати заохочують своїх дітей, щоб вони спонтанно помолилися за Папу Римського, священиків, Церкву, за владу, за страждаючих, за родини й дітей тощо. Це – відома зі Святої Меси МОЛИТВА ВІРНИХ. Увага: людина, що виголошує молитовний заклик, підносить руки вгору й розпочинає з подяки Господу Богу за Його конкретні благословення, щоб після цього виокремити необхідні благодаті для вищевказаних груп людей. Молитовні заклики закінчуємо словами: Тебе просимо!, на які інші відповідають:

Вислухай нас, Господи!

3. Потім настає відмовляння однієї ДЕСЯТКИ РОЗАРІЯ до Пресвятої Діви Марії у вищезазначених інтенціях (намірах), за навернення затверділих грішників, а також в інтенції проповіді Євангелія в усьому світі.

Папа Павло VI в Енцикліці “Marialis cultus” (п. 54) стверджує, що: “Немає жодного сумніву, що, після Літургії Годин, РОЗАРІЙ треба зарахувати до найпрекрасніших і найефективніших спільних молитов, до промовляння яких покликана християнська родина.

4. Наприкінці: всі разом (тримаючись за руки й створюючи коло) відмовляють молитву «ПІД ТВОЮ МИЛІСТЬ», віддаючи себе тим самим під опіку Божої Матері.

5. Потім батько (або мати, якщо батько відсутній) звертається до всіх словами:

Перекажіть один одному ЗНАК МИРУ!

Переказування відбувається через поцілунок в обидві щоки зі словами:

Старший члени родини каже: Мир з тобою!, на що чує у відповідь:

І з духом твоїм!

6. ДОМАШНЯ ЛІТУРГІЯ закінчується БЛАГОСЛОВЕННЯМ, яке батько уділяє кожному з членів родини, що були присутні на ДОМАШНІЙ ЛІТУРГІЇ.

Зазначається, що при цьому мають промовлятися такі слова:

Нехай благословить тебе Всемогутній Бог: Отець і Син і Святий Дух!

на що інші члени сім’ї відповідають: АМІНЬ.

Окрім цієї Літургії, християнська родина здійснює:

►МОЛИТВИ ВРАНЦІ ТА ВВЕЧЕРІ,

►МОЛИТВИ ПЕРЕД та ПІСЛЯ СПОЖИВАННЯ ЇЖІ,

►участь в недільній ЄВХАРИСТІЇ (СВЯТІЙ МЕСІ) в своїй парафіяльній спільноті,

►БЛАГОСЛОВЕННЯ (дружини, чоловіка та дітей) перед виходом із дому та перед сном.

Дорогі Батьки, Бабусі й Дідусі!

Найважчим для вас буде розпочати ДОМАШНЮ ЛІТУРГІЮ (бо Вас самих ніхто не вчив цьому в родині), але вже потім все піде напрочуд добре. Ви швидко зрозумієте, як сильно потрібні такого роду зустрічі та благословення. Ефект від подібної турботи батьків про дітей такий, що практично всі члени вашої родини залишаються в лоні Церкви й приймають дар спасіння. У таких родинах діти стають гордістю своїх батьків, оберігаючи їх від багатьох зайвих проблем, сліз та неспокою в майбутньому.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *