Jesteś tutaj: Home » AKTUALNOŚCI » Różne » Warto wiedzieć » Oświadczenie MSZ w sprawie nielegalnych „wyborów” organizowanych przez władze Federacji Rosyjskiej na terytorium Autonomicznej Republiki Krym oraz Sewastopola na Ukrainie

Fot. Interia

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP nie uznaje wyników nielegalnych „wyborów” do tzw. władz lokalnych, zorganizowanych przez władze Federacji Rosyjskiej na terenie Autonomicznej Republiki Krym na Ukrainie 13 września 2020 r.

Bezprawny był wybór gubernatora Sewastopola i głosowanie na kandydatów do tzw. Rady Państwowej „Republiki Krymskiej”, a także tzw. Zgromadzenia Ustawodawczego miasta Symferopol oraz tzw. Rady Wiejskiej rejonu razdolnieńskiego.
`
Takie stanowisko wynika bezpośrednio ze zobowiązań Polski jako kraju członkowskiego ONZ.  Zgodnie z rezolucją Zgromadzenia Ogólnego ONZ nr 68/262 z 27 marca 2014 r. aneksja Krymu przez Federację Rosyjską w marcu 2014 r. stanowiła jawne pogwałcenie prawa międzynarodowego W świetle tej rezolucji bezprawne są jakiekolwiek działania rosyjskich władz na terenie tej okupowanej przez rosyjskie wojska części Ukrainy. Polska stale wspiera niepodległość, suwerenność i integralność terytorialną Ukrainy.

Na okupowanych terytoriach Ukrainy dochodzi do regularnych naruszeń praw człowieka przez rosyjską administrację okupacyjną. Liczne niepokojące przykłady tych działań przedstawia raport Sekretarza Generalnego ONZ „Sytuacja w dziedzinie praw człowieka w Autonomicznej Republice Krym i w Sewastopolu na Ukrainie” z 19 czerwca 2020 r. Ograniczana jest wolność zgromadzeń i wyznania, regularnie powtarzają się nielegalne zatrzymania, zatrzymani są poddawani torturom. Te działania w szczególny sposób dotykają Tatarów Krymskich. Pragniemy zaapelować o solidarność międzynarodową w sprzeciwie wobec tych działań podejmowanych przez Federację Rosyjską na anektowanym Półwyspie.

MSZ RP popiera oświadczenie Rzecznika Europejskiej Służby Działań Zewnętrznych nt. „wyborów” z 14.09.2020 r.

Słowo Polskie za: Ambasada RP w Kijowie, 18 września 2020 r.